Dedicon heeft aangegeven dat ze vanaf 1 januari 2025 stoppen met de uitlevering van schoolboeken in een speciaal bestandsformaat geschikt voor dyslexiesoftware. Nu was de collectie van deze boeken de afgelopen jaren al behoorlijk uitgedund. Vaak werd er al gekozen voor een ander formaat zoals edu-tekst of foto-pdf. Deze bestandsformaten blijven ook gewoon beschikbaar bij Dedicon.
Alternatief: Stichting TI
Naast de genoemde formaten edu-tekst en foto-pdf bij Dedicon (edu-tekst heeft geen opmaak en foto-pdf moet eerst met ocr-bewerking omgezet worden) is de Stichting Toegankelijke Informatie een erg goed alternatief. De collectie schoolboeken is groot en ze beschikken voor de meeste methodes over de laatste versie. Ook de collectie voor het voortgezet onderwijs wordt steeds groter.
Stichting TI levert de bestanden in een toegankelijk formaat waarbij vrijwel alle boeken bewerkt zijn zodat ze op een juiste manier worden voorgelezen. De bestanden kunnen direct door ClaroRead en TextAid worden voorgelezen.
Kijk op de website van Stichting TI voor de beschikbare boeken of dien een verzoek in om een boek te laten digitaliseren.
Hier enkele citaten overgenomen van de website van Dedicon:
Levering dyslexiebestanden stopt!
Dyslexiebestanden zijn digitale schoolboeken met dezelfde pagina-indeling en opmaak als het gedrukte boek, dus inclusief teksten en afbeeldingen.
Per 1 januari 2025 stopt Dedicon met het leveren van de beveiligde dyslexiebestanden die gebruikt worden met dyslexiesoftware van Alinea, ClaroRead, IntoWords (ook L2S), Kurzweil, Read&Write, Sprint en TextAid.
Stichting Dedicon vindt het belangrijk dat onderwijs toegankelijk is voor iedereen. Voor de productie en levering van aangepaste school- en studieboeken worden we financieel ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De subsidie voor het produceren en uitleveren van dyslexiebestanden is helaas gestopt. Hierdoor kunnen we dyslexiebestanden per 1 januari 2025 niet meer aanbieden.
Wat betekent dat voor jou?
• Tot 1 januari 2025 kun je nog wel bestellingen doen uit de huidige collectie dyslexiebestanden
• Je kunt van deze dyslexiebestanden gebruik blijven maken in het hele schooljaar 2024/2025
• Onze dyslexiebestanden zijn beveiligd: dit betekent dat ze slechts één schooljaar geldig zijn. Een boek kan slechts op 3 verschillende apparaten worden geopend.
• Elk bestand is gepersonaliseerd en mag alleen door degene gebruikt worden voor wie het besteld is.
Zie ook:
- https://www.dedicon.nl/belangrijk-bericht-levering-dyslexiebestanden
- https://educatief.dedicon.nl/dyslexie
Schoolboeken via Stichting Toegankelijke Informatie
De Stichting Toegankelijke Informatie zorgt voor een groot aanbod van digitale school- en studieboeken voor PO, VO, MBO en HBO. De boeken worden geleverd als tekst-pdf die voorzien zijn van taaltags voor het wisselen van voorleesstem en een juiste voorleesvolgorde. Omdat STI de boeken zelf bewerkt, geven ze een hoge kwaliteitsgarantie op de leesbaarheid van de bestanden.
De tekst-pdf-bestanden hebben dezelfde pagina-indeling en opmaak als het gedrukte boek. De boeken kunnen voorgelezen worden door een computerprogramma en er kan in gewerkt worden. De boeken zijn niet beveiligd.
Klik hier om naar de site van Stichting Toegankelijke Informatie te gaan.
Voorwaarden
Stichting Toegankelijke Informatie levert boeken onder de volgende voorwaarden:
- Boeken kunnen aanschaft worden door scholen, stichtingen of samenwerkingsverbanden. Leerlingen en/of ouders bestellen bij de school. De school bestelt de boeken bij STI.
- De school of onderwijsorganisatie die de boeken besteld heeft, mag de boeken niet verder verspreiden.
- Boeken uit de collectie kosten € 35,- per boek. Er is staffelkorting mogelijk.
- Een boek wordt 1 keer aangeschaft en kan daarna onbeperkt door de school of onderwijsorganisatie worden gebruikt.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.