Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het veilig afnemen van digitale toetsen en examens.
Mogelijke tools:
Zie ook: https://woordhelder.nl/online-examens-maken-met-textaid
Voor het maken van toetsen kan er in TextAid gebruik worden gemaakt van toetsaccounts. Deze zijn te bereiken op https://ws-exam.readspeaker.com/a/wasp/app/8
Klik op deze link om daar meer over te lezen. Naast het gebruik van toetsaccounts moet de internet verbinding van laptops of Chromebooks worden beperkt. Dit artikel behandeld het whitelistening en blacklistening van internetadressen (URL's) zodat leerlingen alleen in de toetsomgeving kunnen inloggen.
Blacklisting en whitelisting
Door zaken op een zwarte lijst te zetten voor internettoegang, dit kan bijvoorbeeld met een docentenomgeving op jouw schoolnetwerk of door ICT worden ingericht, zorg jij ervoor dat leerlingen de toegang ontzegt wordt tot zaken op het internet.
Wij raden de volgende instellingen aan:
blacklist:
*
ws.readspeaker.com
www.readspeaker.com
blacklistuitzonderingen
ws-exam.readspeaker.com
*.readspeaker.com
Het effect is dat alles in eerste instantie wordt geblokkeerd (door middel van het sterretje). De uitzondering is de loginpagina voor het toetsaccount. Verder is het verstandig om *.readspeaker.com open te zetten omdat er na het inloggen op de achtergrond onderdelen moeten worden ingeladen voor het weergeven van de toets en het laden van de verschillende voorleesstemmen. Door ws.readspeaker.com en www.readspeaker.com apart te blokkeren voorkom je dat leerlingen ergens anders in kunnen loggen dan de login-pagina voor toetsaccounts.
Voorbeeld in de praktijk: Toegang beperken met de Google Beheerconsole
Let op: Dit is een artikel dat bedoeld is voor scholen die gebruik maken van Google Workspace (voorheen G Suite), waarmee browsers, Chromebooks en google accounts kunnen worden beheerd.
Voordat je begint: Dit artikel behandeld het whitelisten en blacklisten van URL's zodat leerlingen alleen gebruik kunnen maken van de toetsomgeving van TextAid. We gaan in dit artikel uit van het gebruik van de Beheerdersconsole in Google Workspace te voor het beheren van Google accounts in Chrome-browsers of een apparaat met Chrome OS. (Chromebook)
Uitgebreide informatie over het beheren van toegang tot websites in Chrome vind je hier: https://support.google.com/chrome/a/answer/7532419?hl=nl
Doe het volgende in de Google Beheerdersconsole (via admin.google.com):
- Ga naar Apparaten > Chrome-beheer. (klik op de link om er direct naar toe te gaan)
- Klik op Instellingen voor gebruikers en browsers.
- Selecteer links de organisatie-eenheid met de gebruikers of ingeschreven browsers waarvoor je het beleid wilt instellen.
- Scrol naar beneden tot het onderdeel Opstarten. Hier stel je de homepage in. Zorg ervoor dat dit de url: https://ws-exam.readspeaker.com/a/wasp/app/8 is. Dit is de login voor examen accounts.
- Scrol verder naar het onderdeel URL-blokkering. Voer hier de volgende gegevens in.
Onder URL-blacklist:
*
ws.readspeaker.com
www.readspeaker.com
Onder URL-blacklistuitzonderingen
ws-exam.readspeaker.com
readspeaker.com
Sla deze instellingen op. De gebruikers die je bij stap 3 hebt geselecteerd kunnen nu alleen inloggen via de toets login van TextAid. Zodra Chrome opgestart wordt krijgen ze deze login-pagina te zien.
readspeaker.com moet opengesteld staan omdat er na het inloggen op de achtergrond onderdelen moeten worden ingeladen voor het weergeven van de toets en het laden van de verschillende voorleesstemmen. Door ws.readspeaker.com en www.readspeaker.com apart te blokkeren voorkom je dat leerlingen ergens anders in kunnen loggen dan de login-pagina voor toetsaccounts.
Meer informatie: lees dit artikel over het aanmaken van toetsaccounts en het delen van toetsen met deze accounts.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.