Dit artikel is van toepassing als u in Taalblobs werkt met een Taalblobs 2+ abonnement of een abonnement voor 5 leerlingen of meer.
Inleiding
In Taalblobs kunt u op verschillende manieren maatwerktaken aan leerlingen aanbieden. U doet dit vanuit het groepsoverzicht in Taalblobs.
Er zijn grofweg 3 manieren om met Taalblobs te werken:
- Via het adaptief programma. Hierbij stelt u zelf geen maatwerktaken in. Taalblobs bepaalt het niveau door bij te houden hoe de leerling oefeningen maakt en hoe vaak de leerling oefent in een week. Meer over oefenfrequentie vindt u hier.
- Via maatwerktaken die u een groep toewijst. Dit doet u met de knop Oefenprogramma [groepsnaam].
- Via de knop eigen programma onder het kopje type programma. In hetzelfde overzicht ziet u ook welk type programma een leerling volgt.
*zorgtrajecten zijn op dit moment een bèta-functie die door scholen getest kan worden.
Het is goed om de logica van het programma te kennen als u werkt met het handmatig toewijzen van oefeningen.
- Handmatig ingestelde oefeningen hebben voorrang op oefeningen van het adaptieve programma.
Eerst worden de handmatig opgegeven oefeningen weergegeven. Als er nog ruimte is dan zal dat aangevuld worden met oefeningen van het adaptieve programma. - Handmatig ingestelde oefeningen verdwijnen pas als u ze weer verwijdert.
Als deze taken niet door uzelf gewijzigd worden kan het gebeuren dat een leerling aangeeft dat de oefeningen nooit veranderen. Kijk of er geen handmatig ingestelde oefeningen opgegeven staan bij het oefenprogramma voor de groep of bij de instellingen voor de leerling zelf. - De knop "eigen" onder type programma overschrijft alle instellingen van "oefenprogramma [groepsnaam]"
Dat betekent dus dat als de schakelaar bij de leerling op groen staat, alle oefeningen die bij de groene knop "Oefenprogramma" bovenin uw scherm genegeerd worden.
Oefeninstellingen
In het scherm Oefeninstellingen kunt u verschillende zaken instellen.
Het aantal taken dat een leerling per dag kan doen.
Hier zijn drie zaken die u in kunt stellen:
- Ondersteunende taken
Hier stelt u in hoeveel taken de groep per dag moet/mag doen. Standaard heeft de
groep 1 leestaak, 1 klanktaak en staan quizvragen uit. Quizvragen zijn alleen beschikbaar voor het niveau groep 5 en groep 6. Klik hier voor meer uitleg. - Oefenfrequentie spelling
Hier stelt u in hoeveel spellingtaken de groep per dag moet/mag doen. Standaard staan hier 2 taken aangegeven. Wilt u meer weten over de hoeveelheid taken die u in moet stellen? Lees ons artikel over het belang van regelmatig oefenen. - Beloningstaken
De beloningstaak is een spelletje dat de leerling vrij mag doen om extra munten te winnen. Hier stelt u in wanneer het beloningsspel gespeeld mag worden. Standaard is dit nadat alle taken van de dag zijn afgerond. De leerlingen kunnen kiezen voor autoracen of bellen prikken.
Aangepaste oefentaken
Standaard worden alle woordgroepen voor de spelling automatisch door de computer uitgekozen. U kunt handmatig één of meerdere woordgroepen selecteren die u in plaats van het adaptieve programma wilt laten oefenen. Dit kunnen bijvoorbeeld woordgroepen zijn die overeen komen met de lesstof die in de klas wordt behandeld.
Adaptieve oefeninstellingen
U kunt het adaptieve programma bijsturen met enkele instellingen. Zo kunt u ervoor kiezen om bepaalde oefenvormen wel of niet aan te bieden. Zo kunt u instellen dat oefenvormen die te makkelijk zijn voor uw leerling niet meer aangeboden worden. Het programma werkt dan nog steeds adaptief, maar zal een bepaalde oefenvorm wel of niet aanbieden door de instellingen in dit venster.
Daarnaast kunt u bepaalde spellen aan en uitzetten voor uw leerling. De spellen die u uitzet krijgen een lichte waas, deze spellen kunnen tijdens het oefenen niet gekozen worden door uw leerlingen.
Ingeschakeld spel |
Uitgeschakeld spel |
![]() |
![]() |
Let op: Als u spellen uitzet die gekocht kunnen worden in de spellenwinkel, dan zal het spel nooit beschikbaar worden voor de leerling. Het duurt gemiddeld een maand voordat een kind een nieuw spel kan kopen in de spellenwinkel. Het is daarom aan te raden de spellen zoveel mogelijk beschikbaar te houden.
Wijze van woordsplitsing en verbale ondersteuning
Als laatste zijn er nog twee instellingen die u kunt aanpassen in Taalblobs.
- Wijze van woordsplitsing
Hier kiest u de wijze van woordsplitsing. U kunt de Braamsmethode kiezen. Deze is klankgericht. U kunt ook kiezen voor de klassieke splitsing van woorden. - Verbale ondersteuning gt/cht woorden
Hier kunt u kiezen welke verbale ondersteuning de groep krijgt bij de gt/cht spellingregel.
Voorbeelden van instellingen
Enkele zaken om rekening mee te houden als u handmatige opdrachten aanmaakt.
Individuele opdrachten overschrijven groepsopdrachten
Als u voor uw groep aangepaste taken hebt aangemaakt én voor een leerling aangepaste taken hebt gemaakt, dan gelden de individuele taken die voor de leerling zijn aangemaakt. Als u een wijziging maakt in de taken bij de groep, dan blijven de taken voor de individuele leerling staan. De groepsopdrachten worden voor deze leerling niet zichtbaar.
Aantal oefeningen
U kunt ervoor kiezen om de leerling alleen handmatige oefeningen te laten doen of dit te combineren met het adaptieve programma. Hierbij moet u opletten dat het aantal dat u aangeeft onder het kopje Ondersteunende taken en Oefenfrequentie spelling hoger of gelijk is aan het aantal aangepaste lees-, klank- en spellingtaken dat u daadwerkelijk toewijst.
Voorbeeld 1: u hebt aangegeven dat de leerling 2 leestaken moet doen per dag. U voegt 5 leestaken toe onder de aangepaste lees- en spellingtaken. Het resultaat is dan dat de leerling altijd de eerste twee taken aangeboden krijgt.
Voorbeeld 2: u hebt aangegeven dat de leerling 3 leestaken moet doen per dag. U voegt 3 leestaken toe onder de aangepaste lees- en spellingtaken. Het resultaat is dan dat de leerling altijd de taken aangeboden krijgt die u heeft opgegeven.
Voorbeeld 3: u hebt aangegeven dat de leerling 3 leestaken moet doen per dag. U voegt 2 leestaken toe onder de aangepaste lees- en spellingtaken. Het resultaat is dan dat de leerling altijd de 2 taken aangeboden krijgt die u heeft opgegeven + een door het systeem aangeboden taak op basis van het adaptieve programma.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.