In het kort: een foto-pdf bevat geen tekst en een tekst-pdf wel
foto-pdf
Met een foto-pdf-bestand heb je een vergroting van een school- of studieboek op je beeldscherm. Fijn voor slechtziende leerlingen, maar ook voor leerlingen met dyslexie. De pagina-indeling en opmaak zijn hetzelfde als in het gedrukte boek.
De inhoud is een foto, vandaar de naam foto-pdf. De tekst kun je daardoor niet kopiëren of laten voorlezen door een computerstem. Ook het aanpassen van de tekst (bijvoorbeeld lettertype en lettergrootte) en zoeken in de tekst is niet mogelijk. Deze bestanden zijn vaak erg groot omdat bij het vergroten, op het beeldscherm, de inhoud nog steeds goed leesbaar moet zijn.
Je kunt eenvoudig controleren of de pdf tekstinformatie bevat door te proberen of je losse zinnen kunt selecteren. Als de zinnen los te selecteren zijn (je trekt geen vierkanten met de cursor) dan heb je een tekst-pdf. Als je met de cursor alleen maar vierkanten kunt trekken dan is de pdf een foto-pdf. Deze moet je met tekstherkenningssoftware (laten) omzetten naar tekst worden voordat deze kan worden voorgelezen.
tekst-pdf
Dit is een pdf-bestand waarin (ook) tekst aanwezig is. Deze tekst is te selecteren, te kopiëren, is doorzoekbaar en kan worden voorgelezen door voorleessoftware. Als het schoolboek een tekst-pdf is zal deze vaak bewerkt zijn zodat de tekst in de goede volgorde wordt voorgelezen. Ook zijn taalmarkeringen aangebracht, zodat de tekst in taalboeken in de juiste taal wordt voorgelezen. Deze tekst-pdf's zijn bij uitstek geschikt voor leerlingen met dyslexie; de meeleescursor loopt mee met de tekst terwijl deze wordt uitgesproken door een computerstem.
Zie voor informatie deze link naar ABBYY over verschillende typen pdf-documenten.